8 oсновни причини за косопад при жените

Информационната дигитална стая

8 oсновни причини за косопад при жените

November 1, 2017 Красота и здраве 0

Ще ви дадем 8 основни причини, които могат да предизвикат косопад при жените. Косопадът може да бъде стресиращ и травмиращ психиката процес, независимо от възрастта на жената. Но защо се случва?

Косопадът е нещо, което засяга главно мъжете и много по-малко жените, нали?

Наистина е вярно, че мъжете страдат много повече от косопад, особено след определена възраст това състояние става хронично.  Косопадът обаче е и често срещан при жените – според последни проучвания на специалиста Philip Kingsley е установено, че 1 на всеки 5 жени в Щатите страдат от косопад или изтъняване на косата.

Видимото изтъняване на косата или загубата й може да бъде особено травмиращо преживяване, както и да доведе до меланхолия и депресия при жените.

Philip Kingsley коментира, че процентът на жените с изтъняваща коса (намален обем) е много по-голям отколкото хората предполагат, тъй като много от тях страдат в мълчание без да предприемат мерки срещу изтъняването на косъма. За съжаление една трета от страдащите от косопад казват, че не са направили нищо, с което да решат проблема, вероятно защото с чувстват неудобно, за да потърсят лекарска помощ.

Тези резултати показват, че косопадът и изтъняването на косъма при жените е реален и сериозен проблем. Всички сме запознати с косопада при мъжете, тъй като е много по-видим, но проучванията говорят за значителен процент от жени, които също страдат от загуба на коса. Разбира се, промените в хормоните влияят и на косата, но също така влияят и всякакъв тип диети, преработени храни, високи нива на стрес, както и определени контрацептиви също играят роля при косопада при жените.

Късното диагностициране задълбочава проблема

Косопадът е изключително сложен проблем и за жалост възможността жената да не е наясно с проблема е прекалено голяма. Косопадът трудно се забелязва, ако сте загубили по-малко от 15% от обема на косата. Което означава, че проблемът се диагностицира доста късно. В допълнение към това хората не търсят помощ веднага и проблемът се задълбочава.

Тъй като броят на жените, страдащи от косопад продължава да се покачва, все повече и повече проучвания се посвещават на косопада при жените, за да се определят факторите, които могат да допринесат за падането на косата.

Тук ще откроим 8-те основни причини за косопад:

  • Генетична предразположеност

Генетичното предразположение на хормоналните баланси и дисбаланси, заедно с превръщането на тестостерона в дихидротестостерон (DHT), са водещите причини за загуба на косата.  Противно на общоприетото схващане, генетичната предразположеност към загуба на коса може да бъде наследена както по майчина линия, така и по бащина.

  • Стрес и травма

Стресът продуцира високи нива на тестостерон, който се превръща в DHT и прекъсва цикъла на растежа на косата. Стресът и травмата също могат да свият кръвоснабдяването на капилярите, което води до недостиг на кислород и хранителни вещества, както и до недостиг на витамини и усвояване на хранителнтие вещества от космените фоликули.

  • Хранене и диети

Лошото хранене, бързата загуба на тегло, по-високата консумация на месо и животински мазнини, както и дефицитът на биотин, желязо, протеини и цинк могат да намалят жизненоважната аминокиселина и абсорбирането на витамини, необходими за растежа на косата.

  • Здраве

Заболяванието на щитовидната жлеза, както и страничните ефекти от лекарствата, които се приемат за лечението на тази болест, са най-честите причини за загуба на коса, свързани със здравето.

  • Лечение

Всичко – като се започне от противозачатъчни, както и лекарства за кръвно налягане; за диабет и за заболявания на сърцето; медикаменти за лечение на акне – може да предизвика временно или постоянно падане на косата.

  • Околна среда

Замърсяванията на околната среда по въздуха и по водата, както и излагането на високи съдържания на хлор, метали и минерали във въздуха, могат да доведат до хормонален дисбаланс, който да причини косопад. Излагането и на ултравиолетови лъчи също могат да причинят преждевременно остаряване на клетките на скалпа и увреждане на косъма.

  • Сериозни/Драстични промени в живота

Хормоналните промени по време на бременност могат да доведат до загуба на коса, която да продължи от шест месеца до една година след раждането. Жените в менопауза също могат да страдат от косопад заради хормонални изменения.

  • Остаряване

За жалост, с напредването на възрастта фоликулите на косъма също остаряват и това може да бъде причина за косопада.

Ако се притеснявате, че страдате от коспад, е добре да се консултирате със специалист, който да определи точната причина за падането на косата. Свържете се с нас!