Избор на интериорни врати

Информационната дигитална стая

Избор на интериорни врати

November 1, 2017 Хитринки за дома 0

Видове интериорни врати за дома

При обзавеждането на дома хората се впускат в мисъл за мебели, цветове и тяхнотo съчетаване. Едно от първите неща, от които трябва да започнете обаче са именно интериорните врати. Ще се изненадате колко много и различни видове интериорни врати се предлагат на пазара. Всеки тип врата си има и различна функция. Казано с по-прости удми, интериорните врати не водят извън къщата – те ще ви преведат към вътрешно помещение като баня, спалня, килер и трябва да пасват на обстановката както от едната страна на вратата, така и на атмосферата от другата й страна.

Окачени врати

Известни също под името проходни врати, вратите на панти са най-използвания тип интериорни врати за дома. Единият край на вратата се окачва на пантите, а другият край се завърта съответно навътре или навън от стаята.

Плъзгащи се врати

Плъзгащите се врати се използват при по-широки пространства – например като преход между всекидневна и хол или от спалня към банята. Тези врати не се отварят, а вместо това се плъзгат по специални за целта монтирани релси.

Pocket врати

Тези врати се различават от плъзгащите се врати единствено по факта, че те се прибират навътре в стените. Те са на пазара от няколко години, но стават все по-популярни. Има ги във вариант като единична врата (за баня напр.) или двойна врата (за спалня и пр).

Френски врати

Ако търсите нещо изискано за вашия дом – френските врати са правилния избор. Те са тип двойна врата, като двете страни са окачени на панти и се засрещат в центъра.

Bifold врати

Тези врати представляват няколко части, закачени на релса, които се свиват на зиг-заг една към друга и съответно разпъват при затваряне на помещението. Обикновено се използват за отделяне на мокро помещение, килер или дрешник.

Холандски тип врата

Холандската врата се разпознава лесно поради нейния дизайн. Тя е разделена по средата хоризонтално н две части. Този тип врата е подходящ за кухнята. Можете да поставите такава врата и като входна – ако живеете вкъща.

Ролетни врати

Ролетните врати се вдигат нагоре и най-често се използват за гараж и за складове. Те са и все по-често срещано решение за всекидневната у дома. Може да използвате ролетна врата, за да отделите всекидневната от задния двор – ако живеете в къща.

Pivot врата

Този тип врата се ротира и завърта на две метални части в горната и долната част на вратата. Това е екстравагантен тип врата с минималистичен дизайн и структура. Идеална за модерен тип съвременни жилища.